Korektivno preventivne vežbe primenjujemo kod učenika kod kojih su značajno izražena odstupanja i deformiteti na kičmenom stubu.

Korektivno preventivne vežbe (KPV) se primenjuje u zavisnosti od vrste i stepena deformiteta.

Cilj KPV je da se primenom različitih vežbi,stručnim radom i  angažovanjem nastavnika fizičkog vaspitanja umanji, spreči dalji razvoj deformiteta ili se u potpunosti otklone postojeći deformiteti kod dece.

Zadatak nastavnika fizičkog vaspitanja na času KPV je da vrlo brzo otkrije i uoči i najmanje odstupanje od pravilnog držanja tela, da utvrdi vrstu postularnih poremećaja ili telesnog deformiteta (da li je to kifoza, skolioza, ravne grudi, X i O noge, ravna stopala) i da pravilnim izborom  različitih kompleksa osnovnih i specifičnih vežbi koriguje nedostatke, tj. ojača određene mišićne grupe i na taj način utiče na pravilno držanje tela kod dece.

Fizičke vežbe se izvode u različitim početnim položajima (sedeći, stajaći, ležeći, čučeći, viseći) sa određenim brojem ponavljanja i intezitetom opterećenja.

Sa primenom KPV treba početi što ranije, odmah čim se uoče i najmanja odstupanja na kičmenom stubu, a vežbe trebe izdvoditi u kontinuitetu.