Актуелности

DSC_0298w

Данас је у Школи за основно и средње образовање Младост отворена медицинска соба намењена превасходно лечењу деце са аутизмом. Отварање ове собе има велики значај за децу са аутизмом која због специфичности своје болести сваки одлазак код лекара доживљавају са великом дозом стреса и анксиозности. То више неће бити случај управо захваљујући отварању ове собе а пиротска школа је прва школа у Србији која је добила овакву медицинску собу. Такође, Пирот је трећи град у Србији који је добио простор где ће се особе са аутизмом, уз помоћ едукатора и лекара, прилагођавати условима лекарске ординације.

У Пироту је отворена медицинска соба за особе са аутизмом, која се налази у оквиру Школе за основно и средње образовање „Младост“. У питању је трећа оваква просторија у Србији, захваљујући заједничком пројекту Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом и компаније Вип мобиле. Медицинска соба је на располагању особама са аутизмом и члановима њихових породица у циљу пружања подршке у учењу одређених понашања приликом одлазака код лекара.

Соба је опремљена медицинским инструментима карактеристичним за ординације. Како лекарски прегледи и интервенције представљају извор анксиозности код особа са аутизмом, њима ће се у медицинској соби прилближити такве реалне ситуације у циљу смањивања стреса и успешног превазилажења ситуација приликом прегледа и интервенција. Корисници ће присуствовати демонстрационим вежбама, и кроз едукативна штампана визуелна упутства са симболима и паное упознати са правилима понашања у лекарској ординацији.

„Изузетно је задовољство што, после Новог Сада и Крагујевца, и у Пироту имамо простор који ће бити права подршка особама са аутизмом. Искуство показује да су породице особа са аутизмом препознале значај ових соба, захваљујући реалном амбијенту ординације и стручности едукатора. Позивамо родитеље особа са аутизмом у Пироту и околини да искористе овај простор, који је омогућен уз несебичну подршку компаније Вип мобиле и жељу да одговори на потребе особа са аутизмом у Србији“, изјавила је Сунчица Петровић, испред Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

У медицинској соби ће бити организоване различите едукације за медицинско особље и студенте медицине волонтере.

„Пирот данас постаје још један центар нашег пројекта и циља да ове собе буду доступне што већем броју породица особа са аутизмом. Пружање подршке заједници у основи је друштвене одговорности, која је изузетно важна страна пословања наше компаније. Пројекат који реализујемо са Савезом је не само пример који желимо да пружимо, већ истински корак ка унапређењу свакодневице дела наше заједнице“, поручила је Ана Борош Тодић, вођа овог пројекта у компанији Вип мобиле.

Отварању медицинске собе у Пироту присуствовали су и Милица Голубовић, помоћница градоначелника Пирота за образовање, Весна Тодоровић, директорка Школе за основно и средње образовање „Младост“ и др Мирјана Станковић, професор на Високој струковној школи за образовање васпитача. Да је важност ове собе велика потврдио је и познат пиротски дечји неуролог др Иван Илић. Он је казао да отварање овакве ординације велики искорак лекарске струке ка пацијенту, што је кључно посебно у раду са децом која имају аутизам.

После покретања дигиталног саветовалишта у априлу ове године, медицинске собе су наставак пројекта који је уз помоћ новогодишње донације компаније Вип мобиле реализовао Савез Аутизам Србија. До краја године очекују се отварања још две собе у Београду.

Оставите коментар

Ваша e-mail адреса неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

X